Sushi maken

Alle Sushi recepten op één site

Soorten sushi

soorten sushi
Verschillende soorten sushi
Wij kennen maar een aantal varianten van sushi. Je hebt vast wel eens sushi gezien in een restaurant, misschien wel eens zelfgemaakt. Er zijn eigenlijk veel meer soorten sushi dan dat wij kennen! Hieronder staan alle soorten sushi.

Verschillende soorten sushi:Maki:
Maki is de meest bekende sushi soort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Alle
ingrediënten worden op een bamboe-mat gelegd. Eerst het zeewier, dan de rijst en in het midden de vulling. Daarna word met de bamboe-mat de sushi gerold. Het is dan ook een lange rol, maar ze worden geserveerd in kleine stukjes.

Uramaki: (inside-out)
Uramaki staat ook wel bekend als de “Inside-out” sushi. Bij deze sushi wordt er meestal gebruik gemaakt van twee (of meer) soorten vullingen. De Uramaki heeft zowel haar vulling als zeewier aan de binnenkant. En dus een maki die binnenstebuiten is gekeerd.
Als eerste komt de vulling, daarom heen word het zeewier gedraaid. Als buitenste laag zit er rijst omheen. Dit is dus precies het tegen over gestelde als bij de Maki.

Oshi:
Oshi betekend ingedrukt. Het wordt weinig gegeten in Nederland. Dit kost voor een sushi restaurant natuurlijk erg veel tijd. Het wordt door middel van houten stukken in elkaar geperst. Dit moet dan 10/15 minuten zo blijven zitten tot het goed geperst is Na het snijden creëer je hierdoor de mooie strakke blokjes.

Inari:
Inari sushi is een tofuzakje gevuld met sushirijst. Verder zit er geen vulling in. De Inari is licht gebakken in olie.

Chirashi:
De laatste sushi soort is chirashi sushi. Dit is een bakje met sushi rijst met daarboven verschillende soorten vis en andere toppings zoals komkommer, avocado. Hierbij komt dus geen zeewier (nori) te pas. Er zit hierbij veel rijst en vis in een bakje. Het is dus best veel om te eten. Ook is het zeker niet handig om met stokjes te eten, zo moet je dan al best goed zijn in het eten hiermee.

Sushi rollen:
De sushi rollen worden opgedeeld in 3 soorten:
1. Temaki
2. Futomaki
3. Hosomaki

Temaki:
De rol lijkt op een kegel. Aan het einde is hij spits en dicht. Aan de bovenkant is hij breder en rond. Hier kun je de vulling mooi zien zitten. Aan de buitenkant zit het zeewier (nori), daarna de sushi rijst en in het midden de vulling. Deze sushi word vooral gemaakt om de sushi mooi te presenteren. Deze sushi kun je met de hand eten. De rol is te zwaar om met stokjes te eten. Je kunt deze sushi niet in een hap opeten. De rol heeft vaak meerdere ingrediënten.

Futomaki:
Het is een lange ronde rol. Je kunt hem in een paar happen opeten. Aan de binnenkant zit de vulling, daarna de rijst en daarom heen zeewier (nori). De rol heeft vaak 3 ingrediënten omdat het een grote rol is. Dit zijn meestal: gerookte of rauwe zalm, tonijn, komkommer, omelet, avocado.

Hosomaki:
Deze sushi vorm is wellicht het bekendst. Hosomaki is ongeveer 2 cm hoog en 2 centimeter breed. Als je er bovenop kijkt is het rond. Aan de buitenkant van deze sushi zit zeewier (nori), daarna komt de rijst en in het midden zit 1 vulling. Je kunt er alles voor gebruiken. Dit is het meest voorkomende dat er gebruikt word: tonijn, zalm, ei, komkommer of avocado.

Nigiri sushi’s:
Nigiri sushi word opgedeeld in 3 soorten:
1. Nigiri
2. Temari
3. Gunkan

Nigiri:
Nigiri bestaat uit een bedje van rijst waar een stukje vis op word gelegd. Vaak is dit rauwe vis. Het kan ook met rauwe groente gemaakt worden of met een stukje omelet. Er komt geen zeewier bij te pas. In andere landen word er vaak tussen de rijst en de vis een laagje wasabi gesmeerd. In Nederland word dit vaak los erbij geserveerd. Wasabi is erg pittig en niet iedereen vind dit lekker.

Temari:
De Temari sushi herken je aan de vorm. Het is namelijk een balletje. Er word vaak een balletje gemaakt van de sushi rijst. Daaromheen komt dan de vis gerold. Dit blijft plakken doordat er om het balletje wasabi word gedaan. Het is daardoor een pittig balletje maar je kunt het wel makkelijk eten.

Gunkan:
Deze sushi behoort ook tot de Nigiri sushi. De buitenste laag van deze sushi is zeewier. Hierdoor kan er een extra topping worden gemaakt boven op deze sushi. Het rolletje is niet tot de top toe gevuld met rijst waardoor er ruimte overblijft voor een topping. In Nederland gebruiken ze meestal: viskuit, garnalen, tonijn, omelet. Je kunt er eigenlijk alles voor gebruiken wat je lekker vind.

Bijgerecht; Sashimi:
Het bevat geen zeewier of rijst. Het is vaak rauwe vis in dunne plakjes gesneden. Denk hierbij aan zalm of tonijn. Het word vaak tussendoor of als bijgerecht gegeten.


Laat een reactie achter: